banner


Festett vagy a horganyzott salgó polc az olcsóbb ?

A festett kicsivel drágább. Százalékot nehéz lenne megmondani, mert nem minden polc méret közt egyforma a különbség. kb. 12-16 %-kal kedvezőbb a horganyzott polcrendszer.
 

 Mi a különbség a Csavaros Salgó polc és a Csavarmentes Salgó (kapcsolható, kapcsos, akasztós) polc között  ?

  • A Csavaros Salgó polc a régi Dexion polc majd a Dexion-Salgó polcállvány, mostani neve. A "Csavarmentes" Salgó polcnak semmi köze az eredeti Dexion polcrendszerhez.
  • A Csavaros Salgó polc általában Magyarországon gyártják több helyen a Kapcsolható csavarmentes polcállványokat Olaszországban gyártják.
  • A hagyományos Salgó polcszint egy lemezből van, a szélei lehajtva 35 mm-re. A Kapcsos polcszint több nagyon könnyű lemezpanelből tevődik össze.
  • A Salgó polcállvány jobban bírja az üzemben való használatot, az S1-nek nevezett Csavarmentes polc irattárban az ára miatt kedvezőbb.
  • A csavarokkal összerakott polc kb. 3 szor annyi időbe telik egy gyakorlott szerelőnek is, mint az akasztós polc.
  • A régi salgó polc típusokat lehet festettben is kérni a csavarmentes polcrendszer horganyzott kivitelű.

 

 Honnan származik a Salgó polc, mióta használják  ?

1947-ben kezdék el gyártani, egy angliában élő és egy nyomdát üzemeltető mérnök elgondolása alapján. Porblémájára, amit a fa polcállványok jelentettek, hogy sok helyett foglaltak el, elhasználodtak, és nehezen átszerelhetőek, a perforált szögvas láb és a csavarkötéssel stabil kötést biztosító polcok jelentették. Mivel félig görög származású volt, valószínű ezért lett DEXION a pocrendszer neve, mert megfelelőt jelent régi görög nyelven. Megtalálta a megfelelő polcot amit mi magyarok is jól ismerünk és szeretünk. Talán 50 évvel ezelött Salgótarjánba került a gyártása a DEXION polcoknak. Később magyar tulajdonosok is lettek a cégben és DEXION - SALGÓ néven történt a polcgyártás. Az eredeti cég ketté vált és mindkettő tovább gyártja SALGÓ polcokat. Jelenleg is exporttálnak Angliába SALGÓ polc elemeket illetve DEXION elemeket. Jelenleg magyarországon több SALGÓ polcgyártó is van.


 


Mit jelent a colos "hagyományos" illetve a metrikus méretű polc ?

Eredetileg Angliában gyártották, Dexion polcokat késöbb Dexion-Salgó néven magyarországon is elkezdték a gyártást. Angolok hossz mértéke nem miliméter, ha nem coll. 1 coll = 25,4 mm Ezért nevezzük ezeket collosnak, vagy hagyományos polcméretűeknek.
39 coll kerekítve 991 mm, europában inkább 1000 mm-est kedvelik.
Salgó polc colos méretei milliméterben.

Polc hossz: 610, 762, 915, 991, 1219 mm
Polcmélység: 305, 381, 457, 610, 762, 914 mm

Európa országaiban elterjedtebb a metrikus méret, ami azt jelenti, hogy nullára végződik a méret.
100 cm = 1000 mm

Salgó polc metrikus méretei.

Polc hossz: 800, 1000, 1200 mm
Polcmélység: 300, 400, 500, 600, 700, 800 mm


Műszakilag vagy árban szinte nincs különbség. Viszont egymáshoz nem illeszthetőek a polcok, ezért fontos, ha bővíteni szeretné, akkor szükség van a polcok pontos méret beazonosítására.